Παπαδάτου

Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και νοτιοδυτικά της λίμνης Αμβρακίας. Το χωριό εκτείνεται πάνω σε ένα βραχώδες ύψωμα, παρακλάδι των Ακαρνανικών βουνών στην νοτιοανατολική πλευρά τους, με υψόμετρο 320 μέτρα.

Η εξέλιξη του χωριού άρχισε μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους όπου και πήρε τη σημερινή του μορφή. Η Παπαδάτου ελευθερώθηκε οριστικά από τους Τούρκους την 1 Φεβρουαρίου 1828. Η νικηφόρα μάχη δόθηκε στην τοποθεσία που είναι σήμερα το Νεκροταφείο του χωριού και η Εκκλησία “Παναγιά η Μαυρομμάτα”.

Απ’ το Μαρμαρινό μνημείο Πεσόντων που βρίσκεται στην όμορφη Πλατεία του χωριού συμπεραίνουμε ότι οι Παπαδατιώτες ήταν παρόντες σε όλους τους αγώνες του Έθνους.

Το χωριό σήμερα παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα σε πολιτιστικά και όχι μόνο δρώμενα.

Πολιούχος του χωριού είναι ο Άγιος Νικόλαος που πανηγυρίζει  παραμονή και ανήμερα της γιορτής του αλλά γιορτάζεται και με διήμερες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στις 19 & 20 Μαΐου αφού Στις 20 Μαΐου εορτάζεται η ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νικολάου από τα Μύρα της Λυκίας στο Μπάρι της Ιταλίας το 1087 μ.X.

Σήμα κατατεθέν του χωριού αποτελεί ο αιωνόβιος πλάτανος.