Παλαιομάνινα

Στις δυτικές όχθες του Αχελώου, ανάμεσα στη λίμνη Οζερός και τη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού, βρίσκεται το χωριό Παλαιομάνινα.

Το σύγχρονο χωριό, κουβαλά ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων μιας και χτίστηκε στα κράσπεδα αρχαϊκής πόλης που πιθανολογείται ότι ήταν η ακαρνανική Μητρόπολη. Βορειοδυτικά βρίσκονται ερείπια ακρόπολης των κλασσικών χρόνων που κοσμείται από εμβληματικούς πύργους, την Πύλη του Διός, τα κυκλώπεια τείχη  μήκους 1.700 μέτρων, ιδιαίτερες αρχαίες κατασκευές και την επιβλητική τοξωτή «Αυλόπορτα» κοντά στις όχθες του ποταμού Αχελώου.

Στα σπλάχνα του χωριού εδρεύει μια προγενέστερη αρχαϊκή οχυρωματική πόλη μέσα στο χωριό, ενώ πολύ κοντά στη τοποθεσία “Μίλα” προς το Πεντάλοφο βρέθηκαν συλημμένοι μυκηναϊκοί τάφοι.

Ορόσημο του χωριού, είναι το ξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου με το χαρακτηριστικό κυπαρίσσι στη σκεπή, του οποίου δεν φαίνεται το ριζικό σύστημα, που βρίσκεται στα σύνορα με το χωριό Ρίγανη και προσφέρει πανοραμική θέα. Φυσικό σύνορο του χωριού ανατολικά είναι ο ποταμός Αχελώος.

Δύο ακόμα όμορφα εκκλησάκια είναι και αυτά του Αγίου Γεωργίου στην ακροποταμιά και της Αγίας Παρασκευής που θεωρείται θαυματουργή.

Αξίζει ωστόσο και μια αναφορά στον  Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης οι οποίοι είναι και πολιούχοι του χωριού. Κατά την κατασκευή του ανακαλύφθηκαν αντικείμενα της γεωμετρικής περιόδου που τώρα φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου.

Στο χωριό θα θαυμάσει κανείς επίσης τα πανέμορφα πετρόκτιστα σπίτια και θα απολαύσει τις βόλτες του στα γραφικά σοκάκια.

Νοτιοανατολικά του χωριού βρίσκεται μικρό σπήλαιο που οι ντόπιοι την ονομάζουν “Γκούβα α Φούρου” και οι παλαιότεροι τη θεωρούσαν σπηλιά-στάνη κάποιου Κύκλωπα.

Το χωριό χαρακτηρίζεται επίσης από πλήθος σπήλαια – βάραθρα.

Στο μέλλον ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί το τεχνολογικό μουσείο “Μύλος” ή “Μόρα” με θέμα σιτάρι-αλεύρι-ψωμί και το λαογραφικό Μουσείο στη παλιό κτίριο του Τυροκομείου τα οποία όμως βρίσκονται υπό διαμόρφωση.