Αστακός

Η ειδυλλιακή παράλια πόλη συνεχίζει να κερδίζει συνεχώς τις εντυπώσεις, διαμορφώνοντας χρόνια το δικό της πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης, με την νησιώτικη αύρα της, τις πεντακάθαρες παραλίες, τους γραφικούς κολπίσκους, τα καταπράσινα τοπία και τους φιλόξενους κατοίκους.

Αγκαλιασμένος από το Ιόνιο και υπό την προστασία του όρους Βελούτσα, ο Αστακός περιμένει να τον ανακαλύψετε. Να περπατήσετε δίπλα στη θάλασσα με τα γραφικά ψαροκάικα, να διαβείτε τα πλακόστρωτα σοκάκια, να ζηλέψετε τις ανθοστόλιστες αυλές των σπιτιών, να θαυμάσετε τα καλοδιατηρημένα νεοκλασικά του λιμανιού αλλά και αυτά της αγοράς και της πλατείας. Ποιητική πινελιά στο γραφικό τοπίο αποτελούν  ο ανεμόμυλος και το καρνάγιο, στην είσοδο της πόλης, στο βάθος του κόλπου.

Ο Αστακός πήρε το όνομά του από τον αρχαίο βασιλιά. Θα “διαβάσετε” την ιστορία του στα μνημεία και τα ιστορικά αξιοθέατα της περιοχής όπως στο βυζαντινό κάστρο του Δραγαμέστου και στο αρχαιολογικό χώρο του αρχαίου Αστακού στον οποίο σώζονται τα ερείπια ενός ναού αφιερωμένο στον Δία Καραό. Κάτω από την καστροπολιτεία του Αστακού, βρίσκεται η «Σπηλιά του Κύκλωπα», όπου λέγεται ότι κατοικούσε με το κοπάδι του ο ξακουστός Κύκλωπας Πολύφημος.

Οι φυσιολάτρες θα αναζητήσετε το βελανιδόδασος, που εκτείνεται σε μια έκταση χιλιάδων στρεμμάτων και αποτελεί το  μοναδικό στην Ευρώπη, που διαθέτει το πιο σπάνιο είδος βελανιδιάς στον κόσμο. Παλαιότερα μάλιστα, ο Αστακός ήταν σημαντικό εμπορικό κέντρο εξαγωγής βελανιδιού, ενώ το ξύλο της βελανιδιάς τροφοδοτούσε για αιώνες τα καρνάγια της Ευρώπης.

Οι “ανήσυχοι” θα αναζητήσετε το κρυμμένο διαμάντι της περιοχής, τον παραθαλάσσιο οικισμός Βαλτί με την άγρια ομορφιά, που βρίσκεται στο δέλτα του Αχελώου απέναντι από τις Εχινάδες.  Κοντά στο χωριό και μέσα σε σπηλιά απόκρημνης πλαγιάς είναι κτισμένη η Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Αστακού, η οποία πανηγυρίζει στις 24 Ιουνίου κάθε χρόνου.

Το Βαλτί παλαιότερα έσφυζε από ζωή λόγω της έδρας της Γεωργικής Εταιρείας Λεσινίου ενώ σήμερα στο Βαλτί μένουν μόλις 20 άτομα.